Vecka 32 – Världsmästerskap!

Tjenare.
Denna vecka har det varit årets största begivenhet, det som varje femkampare vill uppleva: Världsmästerskapen!

Hinderbana av bästa kvalité

De har genomförts i Österrike och såhär gick veckan till efter att vi under söndagen rest samt joggat 4 kilometer på tävlingsbanan under kvällen:


Måndag: Träningsdag. Alla grenar utom skyttet testades på d.v.s. löpning, hinderbana, simning och handgranatskastning. Banorna var som väntat bästa möjliga. På eftermiddagen var det vapenkontroll och på kvällen öppningsceremoni.

Vapenkontroll. – Bör denna mannen handha vapen?
Öppningsceremoni på ”Hauptplatz”

Tisdag: Skytte. Vädret var prima med lagom varmt, stadig sol och ingen vind. Inskjutningen kändes sådär inledningsvis men när jag väl var ”inne i tian” så tickade skotten på bra. Precisionsserien började bra med varannan 10 och varannan 10* (d.v.s. en extra bra 10). På 200 meter med optimala förutsättningar är det bara 10:or som accepteras på precisionsskyttet. Jag kände mig dock så pass säker att jag tog ett dåligt skott på det 9:e och det blev då en 9:a. Slarvigt. Sista skottet en 10:a således 99 poäng på precisionen vilket är godkänd men inte mer. Snabbserien kändes ganska bra och där hade jag kanske lite stolpe in, det blev 97 poäng och totalt 196 är bland det bästa jag gjort och det räckte till en 6:e plats i grenen.

På väg till bussen som skulle ta mig till skjutbanan.

Onsdag: Det regnade hela natten och hela onsdagen. Därför filade man länge på om man skulle simma och kasta på denna dag eller springa hinderbana, som är en ganska väderberoende gren. Men det är ju de andra också så efterhand fattade man beslut att det var hinderbane-dag trots allt, dock 4 timmar senare för min del. Det gjorde egentligen inget och loppet gick helt okej, 2:41 blev det i regnet och det är ju min bästa tid i år.
Loppet kan ses i sin helhet via följande länk (ledsen att YouTube är så nördiga så att de stänger av ljudet bara för att en låt spelas i bakgrunden): https://youtu.be/f-2W-wZPFRA

Torsdag: Simning inledde denna lite gråmulna dag. Jag gick till ett hyfsat lopp tekniskt, men inte explosivt och till slut hamnade jag på 30,1 sekunder. Tangerat årsbästa men samtidigt det sämsta årsbästa jag haft på flera år. Alldeles för lite explosivitet har jag tränat i år. Detta visade sig också på längdkastningen där jag bara nådde 50,3 meter. Precisionsserien var heller inte att hurra över; 114 poäng med en helbom är godkänt, utom just helbommen som är helt underkänd.

Simning kan ses i sin helhet på: https://youtu.be/rUfZVh-qjjA
Det är jag på mittenbanan.

Sista simtaget innan målgång.
Laddar för längdkast

Efter fyra grenar låg jag på en 63:e plats, med målet att ta mig upp topp 50. Löpformen visste jag skulle vara god, men inte hur god =)

Fredag: 8 kilometer terränglöpning, jaktstart. Jag hade som mål att springa på 3:20-tempo så länge jag orkade. Kroppen kändes fin på uppvärmning och vädret var bästa möjliga: ungefär 15 grader, småmulet och vindstilla. Banan flack, hård och utan skarpa kurvor. Jag kom igång fint och två första kilometrarna gick på EXAKT 3:20 stycket. Kilometer 3-4 tog jag lite lugnare och sparade lite vind genom att ligga bakom rygg på en jämngod löpare. Efter detta ökade jag något och till sist blev tiden 26:31 d.v.s. 3:19 per kilometer och nytt personligt rekord med 36 sekunder. Otroligt skönt efter all den tid jag lagt ner på löpning i år. Jag slutade totalt på en 49:e plats vilket jag väl får vara nöjd med.
Nedan följer ett kollage från löpningen:

Lördag: Hinderbanestafett! Laget starkt med mig på förstasträckan som jag är hygglig men inte hypersnabb på, Erik på andrasträckan med sin goda hinderteknik och orädda inställning, Cimmie på tredje med sina snabba accelerationer och Konstantin på fjärde med sitt våldsamt snabba steg och goda hinderteknik.

Uppvärmning.

Vi inledde mot Ryssland, här skulle bara tider räknas. Efter ett fint lopp där vi gjorde vars någon ytterst liten miss nådde vi dock de åtta bästa i form av en 6:e plats med 1:58.

Världsmästaren Sergei Alpatov till vänster, något före mig till höger.

I kvartsfinalen mötte vi Nordkorea, men trots att vi gjorde finfina insatser och putsade tiden till 1:56 så nådde vi inte ikapp dem, de var helt enkelt för duktiga.

Loppet kan ses i sin helhet på: https://youtu.be/D6a_zY7EGao

En härlig, speciell känsla att hoppa från 5 meter, rakt ner.

På kvällen vart det avslutningsceremoni och bankett och på söndagen flög vi hem. Söndagen blev därmed vilodag.

Det svenska laget efter avslutningsceremoni

Därmed är mitt åttonde VM genomfört och femkampssäsongen är officiellt slut, därmed inte tävlingssäsongen. De kommer fyra helgerna är det något slags hinderbanetävling på lördagarna och givetvis kommer jag att hålla er uppdaterade!

Bästa hälsningar

1 Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *