Tävlingsrapport Yddingeloppet, högskoleprovet och säsongsavslut

Vecka 43 har varit något av ett avslut på den gångna säsongen.
Under måndagen besökte jag Centrum för idrott och hälsa i Malmö. Där jobbar typ Skånes bästa fysioterapeuter och idrottsläkare. De är överjävligt duktiga på handbollsskador vilket passar mina stackars knä alldeles ypperligt.
20 november är det dags för en mindre operation och man kan egentligen inte kalla det så eftersom jag inte ska bli skuren i. Förfarandet heter ”Sklerosering med ultraljud” vilket mycket enkelt förklarat innebär att man m.h.a. ultraljud lokaliserar de blodkärl som växt in i mina patella-senor. En sena har inga nerver och kan därför inte göra ont. Däremot har blodkärl nerver och den kroniska inflammation som varit i mina knä under jag vet inte hur många år har gjort att det växt in massor med blodkärl, därav smärtan. Problemen härstammar sannolikt från när jag var i 15-årsåldern och skelett växte från senorna. Åkomman då kallades Schlatters och har varit latent fram till jag verkligen började träna hårt inför femkampen. Tack vare Schlatters hade jag sannolikt fått problem förr eller senare i livet och det var kanske till och med bra att detta ingrepp kommer nu istället för när jag kanske är i 50-årsåldern eftersom strukturen har större förmåga att läka vid min nu relativt låga ålder.
Nåja, när man lokaliserat dessa blodkärl kör man in en spruta med ett ämne som ”spränger” blodkärlen. Inte så våldsamt som det låter och jag kan träna nästan fullt ut efter 14 dagar och innan dess är det vila från löpning, hopp och dylika övningar. Simning och träning för överkropp går fint.
Men… Både innan och efter ska jag göra PLENTY med knäböj. De sex första veckorna ska jag göra 180 excentriska enbensknäböj per dag och de sista sex veckorna ska jag göra 90 per dag. Snabb huvudräkning visar att det totalt blir 11340 enbensknäböj på 12 veckor. Kommer vara otroligt stark efter det=)
Jag började med dessa övningar i tisdags. Utöver det har jag bara joggat och kört lätt på gymmet förutom under söndagen då det var dags för final i Skånes långloppscup: Yddingeloppet 12 kilometer. Dels hade jag ätit frukost lite nära inpå tror jag, eftersom jag fick jävulskt kramp och dels var låren duktiga matta efter alla knäböj jag gjort i veckan. Således gick luften ur runt 5 kilometer och jag rultade i mål på typ 30:e plats på kanske 48 minuter vilket är 4 minuter sämre än förra året. Nåja, det var en lagom avrundning på tävlingssäsongen och jag kan vila med gott samvete.

Det fina med att få kramp och mjölksyra i ben är att man inte blir så jävulsk trött. Då kan man göra roliga miner till fotografen.

Men… Så uppstod ett litet tillfälle till tävling. PT-Jakob och PT-Niklas på SATS Malmö City utmanade staden i två olika grenar: 500 meter rodd + 20 vändor med släde. Tävlingen skedde i stridspar d.v.s. man var två stycken som rodde vars 500 meter och sen gjorde man de 20 vändorna med släden uppdelat. Jag tog med mig min livsträningskamrat James som har ett pannben utan motsvarighet och tillsammans slog vi PT-grabbarna med totalt en sekund=). Många andra hade sagt att de skulle komma och tävla, men det verkade inte som om fler vågade. Grymt kul var det och efter släden var jag och James fruktansvärt färdiga, helt illamående och spyfärdiga=)

Gren 1: Rodd 500 meter. (Bilden är arrangerad)
Gren två. Vars 10 raksträckor med ”släden”. GOOD LORD!
Vi vann rodden, fick spö i släden, men vann totalt. Stort tack till PT-grabbarna på SATS Malmö City, ett riktigt fräscht och trevlig gym.

Nu väntar lite lugn och ro inför och efter ingreppet innan det blir gasen i botten igen. Bloggen kommer givetvis fortsätta att vara vid liv och jag har också fler projekt på gång, mer om det längre fram.
Och ja, i lördags skrev jag högskoleprovet. Att vara i dunderform är ju inte bara att prestera bra med kroppen utan även med hjärnan. Jag fick 135 poäng totalt, nytt personligt rekord. Sin ”högskoleprovspoäng” får man först om fyra veckor men går man på förra provets normering får jag 1,7 på verbal del och 2,0 på kvantitativ del (matte). Totalt 1,85 är jag mycket nöjd med och om Gud är god och jag får 2,0 på mattedelen är jag otroligt nöjd.
Ha det fint och njut av hösten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *